Drama Queen


Image result for 6 best friend tumblr

Hari ni aku nak cerita pasal sorang manusia yang aku kenal ni. *just nak share pengalaman. Dia ni aku dah kenal lama la. Dari aku lower form lagi. Tapi tak rapat. Aku rapat dengan dia nak masuk form 4. Lebih kurang la. Dulu aku pelik sebab ramai tak suka dia tapi aku malas nak busy body. As long as dia tak cari masalah dengan aku kira ok lah kan. Seriously aku ni jenis tak suka nak ambil kisah pasal orang. Selagi orang respect aku, aku respect diorang. Tapi biasalah mulut manusia ni tak boleh nak tutup. Sama macam diri sendiri jugak hmm. Nak dijadikan cerita, makin lama aku makin rapat dengan dia. Selalu share story macam2 lah. Ntah la. Aku ni cepat sangat percayakan orang. Haihh kadang2 ni la kelemahan aku. Cepat sangat percayakan orang. Tapi waktu spm aku ada problem dengan dia. Aku nangis teruk sampai demam sebab dia, Sampai last paper aku terus blah. Tak jumpa dia. Hati ni sakit sangat. Tapi nak dijadikan jodoh aku dengan dia dapat satu kolej. Serious waktu tu rasa tak nak terima tawaran belajar dekat sana tapi nak buat macam mana kan, sebab tu impian aku untuk belajar dekat sana. Jadi aku teruskan dengan impian aku walaupun aku fikir macam2 yang bakal aku hadapi nanti. Tapi waktu first daftar tu dia tegur aku dan aku pun buat la macam biasa. Yelah dah masuk alam universiti ni aku buka buku baru. Tak nak fikiran macam budak2 lagi. Jadi aku lupakan kisah silam aku tu. Buat macam tak ada apa2 pernah terjadi. Dan aku percaya dia pun sama. Jadi aku pun berharap dia dah ubah perangai dia. Jadi aku buat tak kisah dah. Aku ingat dia ni dah okey tapi aku silap. Makin menjadi perangai dia. Serious aku tak sangka dia lagi teruk daripada yang dulu. Aku dengan dia satu bilik tapi tak sekelas. Aku ingat dia dah okay tapi aku silap. Silap besar yang pernah aku buat. Waktu awal2 sem tu aku dengan 5 orang lagi satu geng (termasuk dia) kira rapat la. Satu kepala. Aku dengan salah sorang daripada lima orang tu satu kelas dan katil dia sebelah aku.(Ieyka - *bukan nama sebenar). Jadi aku lagi rapat dengan Ieyka. Yelah group assignment sekali, pergi kelas sekali, beli makanan sekali, bergelak sekali. *sampai org pun pelik tengok kitorang berdua pergi memana je gelak. Dia ni jenis ngada2 sikit tapi aku suka je sebab rasa macam layan adik sendiri hehe. Lagipun aku anak sulung jadi macam dia tu tanggungjawab aku sebab dia ni jenis manja. Yelah kita bila dah sayang rasa nak protect je selalu. Tapi waktu tengah2 sem tu aku perasan Ieyka macam nak tak nak je bercakap dengan aku. Aku heran tapi aku buat tak tahu jela. Macam biasa, Tapi sikit sebanyak aku terasa hati. Biasalah dari awal sem lagi berkepit tapi tiba2 jadi macam tu - awkward la. Rupa2 nya kawan yang satu sekolah dengan aku tu cerita buruk pasal aku selama ni. Patutlah aku tengok diorang ni makin lama makin rapat. Tapi aku buat tak kisah, Aku buat macam biasa. Sebab awal2 tu aku xtahu lagi rupanya dia bercerita buruk pasal aku. Ya Allah waktu Ieyka bagitahu cerita sebenar tu rasa nak pergi tumbuk je dia. Tapi nak dijadikan lagi cerita, satu hari dia kantoi tipu Ieyka. Rupa2ny selama ni Ieyka kena tipu hidup2 dengan dia. Siapa tak sakit hati. Ieyka pun datang la mengadu dekat aku. Selama ni aku senyap je sebab aku dah tahu perangai dia. Waktu dia cerita aku iyakan semuanya sebab aku tahu tu semua dusta. Dia berani pergi sebarkan cerita2 dia yang palsu tu sebab dia tahu aku tak akan cerita dekat siapa2 pasal diri dia sebenar. Sorry la aku bukan jenis suka nak burukkan orang. Jadi aku dengan Ieyka pun rapat balik. Aku tahu dia sakit tengok aku dengan Ieyka rapat. Aku perasan la waktu tu sebelum study week dia sekali dengan 3 orang lgi tu macam nak mengelak je dari aku dengan Ieyka. Tapi aku buat biasa je sbb waktu tu malas nak fikir dengan assignment berlambak. Aku busy siapkan assignment aku. Jadi makin lama makin jauh la. Aku dengan Ieyka jela. Waktu turun makan malam pun dah xturun sesama. Biasanya berkepit 6 orang je. Jadi aku pun macam dah tawar hati dah. Memasing perangai macam ntah apa. Macam2 drama. Diorang pinggir aku dengan Ieyka lepastu acah aku dengan Ieyka buat masalah. Aku heran la. Lepastu bila kitorang dah rapat dengan orang lain mula lah mengamuk dalam twitter cakap tak kenang budi la macam2. Haihh.. Penat layan drama. Boleh dah tulis novel ni. Konflik tak habis2. Nak exam apa memang serabut gila waktu tu. Orang lain waktu tu semua pandang pelik dekat aku dengan Ieyka. Aku dah agak dah mesti cepat cerita tersebar. Tapi aku dengan Ieyka buat biasa jela sebab bukan salah kitorang. Kenapa nak takutkan. Pelik. Dengan kawan2 aku yang baru ni selalu suruh sabar apa semua, lagi bertambah keyakinan tu. Yelah diorang tahu cerita sebenar dan aku lagi suka berkawan dengan diorang sebab diorang sangat menjaga bahasa. Yelah xsuka la berkawan dengan orang yang suka carut2 nie nanti jadi terikut. Tak nak benda tu jadi habit. Jadi aku buat macam biasa la kan. Fokus untuk exam ni. Tapi ramai yang dah tahu cerita sebenar dah sebab ada yang datang tanya cuma aku tak ada la nak cerita pasal buruk tentang dia, aku just bagitau ada problem sikit. Harap orang faham la. Dan aku tak tahu apa lagi dia sebar pasal aku. Biarlah aku doakan harap dia sedar diri dia dan berhenti burukkan dan menipu orang. Tu je. Jadi lepasni aku dah berhati2 dah nak percayakan orang. Dah dua kali benda berulang. Susah dah nak percaya dia lepas ni. "Be careful in choosing friends because there are people only wants to be your friend for a purpose." 

p/s : maaf kalau yang baca story ni rasa xpatut dipost. Saya tulis ni just nak share pengalaman. Maaf sekali lagi.


                                                                                                                                        

No comments:

Post a Comment

Pocket full of sunshine :)